TOTAL PAGEVIEWS

TRANSLATE

Thursday, 11 November 2021

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - GREAT WHITE PELICAN (Pelecanus onocrotalus)


The Great white pelican (Pelecanus onocrotalus) that lives in the shallow swamps in Africa is one of the largest flying birds in the world. It has the abilities of multiple birds, such as long flights and swimming. Its unique characteristic is the “gular pouch” inside its beak. Its legs are short and strong with fully webbed toes that allow it to propel itself in water and to take off from the surface of the water. They are powerful fliers and often travel in flocks in a V-formation to reduce drag for the group.


Resident populations of Great white pelicans are found the whole year round south of the Sahara Desert in Africa. Migratory populations inhabit Eastern Europe to Kazakhstan when it is the breeding season and during the winter in northeast Africa and Iraq to the north of India and southern Vietnam. In Europe, they occur in freshwater lakes, marshes, swamps, or deltas, wherever there are sufficient amounts of grasses or reed beds for nesting. In Africa, they are found in lowlands and freshwater or alkaline lakes. Shallow, warm water is needed for the fishing technique of these birds.


The Great white pelican is a huge bird - only the Dalmatian pelican is, on average, larger among pelicans. The male has a downward bend in the neck and the female has a shorter, straighter beak. The plumage is predominantly white except on remiges, with a faint pink tinge on the neck and a yellowish base on the foreneck. The primary feathers are black, with white shafts at the bases, occasionally with paler tips and narrow fringes. The secondary feathers are also black but with a whitish fringe. The upperwing coverts, underwing coverts, and tertials are white. The forehead is swollen and pinkish skin surrounds the bare, dark eyes having brown-red to dark brown irides. It has fleshy-yellow legs and pointed forehead-feathers where meeting the culmen. 


In breeding season, the male has pinkish skin while the female has orangey skin on its face. The bill is mostly bluish-grey, with a red tip, reddish maxilla edges, and a cream-yellow to yolk-yellow gular pouch. The white plumage becomes tinged-pink with a yellow patch on the breast, and the body is tinged with yellowish-rosy. It also has a short, shaggy crest on the nape. The white covert feathers contrast with the solid black primary and secondary feathers. The legs are yellow-flesh to pinkish orange. Both male and female are similar, but the female is smaller and has brighter orange facial skin in the breeding season. The juvenile has darker, brownish underparts that are palest at the rump, center of the belly, and uppertail coverts. The underwing coverts are mostly dull-white, but the greater coverts are dark and there is a dark brownish bar over the lesser coverts. 


The rear tertials upperwing coverts mostly have paler tips with a silvery-grey tinge on the greater secondary coverts and tertials. It has dark flight feathers and brown-edged wings. The head, neck, and upperparts, including the upperwing coverts, are mostly brown - this is the darkest part of the neck. The facial skin and the bill, including its gular pouch, are greyish to dusky greyish. The forehead, rump, and abdomen are white, and its legs and feet are grey. Its blackish tail occasionally has a silvery-grey tinge. Its underparts and back are initially browner and darker than those of the Dalmatian pelican, and the underwing is strongly patterned, similar to the juvenile Brown pelican.

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - MEERKAT (Suricata suricatta)


The meerkat has a wide distribution in southern Africa, from the extreme southwest of Angola, through Namibia and Botswana, and into the west and north of South Africa. They live in areas with the stony, often calcareous ground in a variety of arid, open habitats with little woody vegetation. Meerkats are common in savannahs, open plains, and rocky areas beside dry rivers. They are absent from true deserts but may occur in semi-desert regions.


The meerkat is like only three other mongoose species, in that it is highly sociable and inhabits territories in packs. A pack usually has 10 to 30 individuals (although much larger ones are not uncommon where the food supply is plentiful) consisting of 3 or 4 family units with a male, female, and their young. Packs can move collectively in search of food, to escape high predator pressure, and during floods. Meerkats live in large burrow systems that are typically 5 m (16 ft) in diameter with around 15 openings; these large underground networks consist of 2 to 3 levels of tunnels. Once meerkats come out of their burrows in the early morning sun to sunbathe, most of them will go off to seek food while the others act as guards or babysit the young. By standing on their hind legs up on mounds and in bushes, the guards are able to have a good view of approaching predators, particularly those in the sky. They will use different alarm calls to alert the group to the danger, and often the whole group will dive into the burrow to hide.


Meerkats exhibit a monogamous mating system, meaning that the dominant male and female of each group are usually the only individuals to successfully breed. However, subordinate females very occasionally will reproduce, and subordinate males will temporarily leave the group to try to mate with females of other groups, which suggests polygynous behavior. The breeding season in the wild runs from October to April, whereas in captivity they breed year-round. Gestation lasts for 11 weeks, with 2 to 5 pups being born. The pups stay in their burrow for three weeks, ‘babysat’ by helpers. When they are four weeks old, the pups will begin to go with the group to forage, and for their first 49 to 63 days will be fed by the helpers, at the same time being taught how to get their own food. The young become independent enough to forage at around 12 weeks of age. This species becomes reproductively mature at about 1 year of age

Meerkats are carnivores (insectivores), eating insects such as scorpions (they are immune to venom), beetles, spiders, crickets, centipedes, millipedes, and worms. They also eat eggs, roots, tubers, small reptiles, and small mammals.

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - AFRICAN WATTLED LAPWING (Vanellus senegallus)

The African wattled lapwing (Vanellus senegallus), also known as the Senegal wattled plover or simply wattled lapwing, is a large lapwing, a group of largish waders in the family Charadriidae. It is a resident breeder in most of sub-Saharan Africa outside the rainforests, although it has seasonal movements.

These are conspicuous and unmistakable birds. They are large brown waders with a black crown, white forehead and large yellow facial wattles. The tail is white, tipped black, and the long legs are yellow.

Wednesday, 10 November 2021

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - STONE PARTRIDGE (Ptilopachus petrosus)


The stone partridge (Ptilopachus petrosus) is a bird of the New World quail family. This largely brown bird, which commonly holds its tail raised, is found in scrubland and lightly wooded habitats, often near rocks, from Kenya and Ethiopia to Gambia (a large part if its range is in the Sudanian Savanna).

The stone partridge is exceptional among gamebirds in that the female, to human eyes, is showier than the male. Both sexes are predominantly earthy chocolate brown above, with sparse, pale, cream-grey spotting. The head, neck, and chest are paler brown and have broad cream edging to the feathers that gives the bird a scaled appearance. In males, the lower chest and belly are orange-cream; in females, very pale cream. Both sexes raise their crown feathers to form a rudimentary crest, but the feathers of females are somewhat longer, hence more obvious when raised.


Eggs are pale pink, fading to cream; juveniles are dark chocolate-brown throughout, moulting into adult plumage at several weeks old. In captivity at least, the male plays a major role in both incubation and rearing of the young, offering young small items of food by picking them up, dropping them, and calling to the chicks.

Widespread and common throughout its large range, the stone partridge is evaluated as least concern on the IUCN Red List of Threatened Species.

Since 2000, the stone partridge has been imported into the United States and Europe, where it is hoped that it will become established in zoos and bird collections.

The stone partridge is featured on a 5F stamp of Ivory Coast.

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - CAPE TEAL (Anas capensis)




3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - ROCK HYRAX (Procavia capensis)


The Rock hyrax (Procavia capensis) is a medium-sized terrestrial mammal native to Africa and the Middle East. It is also commonly referred to in South Africa as the dassie. These cute animals are the only extant terrestrial afrotherians in the Middle East. Along with other hyrax species and the sirenians, Rock hyraxes are the most closely related to the elephant.

The Rock hyrax is an unusual creature that lacks tail. The coat of this animal is dense and varies greatly in color. However, the upper parts of the hyrax are usually brownish-grey, whereas the underparts are lighter. On its back, the Rock hyrax exhibits a characteristic marking, colored in black, yellow, or orange. Underneath this patch, the animal has a special gland, giving off a specific odor. The hyrax also possesses moist and rubber-like foot soles, allowing it to easily grasp objects when climbing steep rocks of its range.


The natural range of Rock hyrax covers a huge territory, including most of sub-Saharan Africa (except for the Congo basin and Madagascar) and northeastern Africa, stretching eastwards to the western and southern coasts of the Arabian Peninsula. The preferred habitat of this species is arid areas such as deserts, savannas, and scrub forests as well as rocky terrains with moderate vegetation. Rock hyraxes typically favor places with abundant rock crevices and cavities, since the latter are used as shelters.


The Rock hyraxes are highly sociable animals, forming groups of 2-26 individuals. These colonies usually consist of one breeding male and multiple adult females with their young. Occasionally, subordinate males can be observed in these groups. Although they are generally active by day, these animals have also been known to be active and communicate through calls during moonlit nights. Coming out of their shelters, they take sunbaths for 1-2 hours in order to warm up. Rock hyraxes start foraging by afternoon. During overcast, rainy, or cold days, these animals rarely come out of their shelters. Meanwhile, they tend to remain in shady sites during extremely hot days. As grazers, hyraxes feed on the ground, sometimes climbing trees to feed on fresh leaves. 

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - THOMSON'S GAZELLE (Eudorcas thomsonii)


Thomson's gazelle (Eudorcas thomsonii) is one of the best known species of gazelles. It is named after explorer Joseph Thomson and is sometimes referred to as a "tommie". It is considered by some to be a subspecies of the red-fronted gazelle and was formerly considered a member of the genus Gazella within the subgenus Eudorcas, before Eudorcas was elevated to genus status.

Thomson's gazelles can be found in numbers exceeding 200,000 in Africa and are recognized as the most common type of gazelle in East Africa. A small fast antelope, the Thomson's gazelle is said to have top speeds up to 80–90 km/h (50–55 mph). It is the fourth-fastest land animal, after the cheetah (its main predator), pronghorn, and springbok.


Thomson's gazelle is a relatively small gazelle; it stands 60–70 cm (24–28 in) at the shoulder. Males weigh 20–35 kg (44–77 lb), while the slightly lighter females weigh 15–25 kg (33–55 lb). Facial characteristics of the gazelle include white rings around the eyes, black stripes running from a corner of the eye to the nose, rufous stripes running from the horns to the nose, a dark patch on the nose, and a light forehead.

A Thomson's gazelle, showing the facial markings and the dark lateral stripe
The coat is sandy brown to rufous; a black band runs across the flanks, from the upper foreleg to just above the upper hind leg. A buff band occurs above the black stripe. Short, black streaks mark the white rump. The black tail measures 15–27 cm (5.9–10.6 in). Males have well-developed preorbital glands near the eyes, which are used for scent-marking territories. Both sexes possess horns that curve slightly backward with the tips facing forward. The horns, highly ringed, measure 25–43 cm (9.8–16.9 in) in males and 7–15 cm (2.8–5.9 in) in females. However, females have more fragile horns; some are even hornless. Grant's gazelle is very similar to Thomson's gazelle, but can be differentiated by its larger size and the white patch on the rump extending top over the tail.


Thomson's gazelle lives in East Africa's savannas and grassland habitats, particularly the Serengeti region of Kenya and Tanzania. It has narrow habitat preferences, preferring short grassland with dry, sturdy foundation. It does, however, migrate into tall grassland and dense woodland. Gazelles are mixed feeders. In the wet seasons, they eat mainly fresh grasses, but during the dry seasons, they eat more browse, particularly foliage from woody plants bushes and herbaceous forbs.

Thomson's gazelles are dependent on short grass. Their numbers can be highly concentrated at the beginning of the rains when the grass grows quickly. In the Serengeti, they follow the larger herbivores, such as plains zebras and blue wildebeests as they mow down the taller grasses. In the wild, Thomson's gazelles can live 10–15 years. Their major predators are cheetahs, which are able to attain higher speeds, but gazelles can outlast them in long chases and are able to make turns more quickly. This small antelope can run extremely fast, up to 80 km/h (50 mph), and zigzag, an adaptation which often saves it from predators. Sometimes, they are also taken by leopards, lions, African wild dogs, hyenas, Nile crocodiles and African rock pythons, and their fawns are sometimes the prey of eagles, jackals, and baboons. A noticeable behaviour of Thomson's gazelles is their bounding leap, known as stotting or pronking, used to startle predators and display strength.

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - GREY CROWNED CRANE (Balearica regulorum)


The Grey Crowned Crane, known scientifically as Balearica regulorum, stands as a majestic figure approximately 1 meter tall, with a wingspan stretching to 2 meters. This bird's plumage is predominantly grey, accented with a variety of colors on the wings and a striking black patch at the top. Its head is adorned with a crown of stiff golden feathers, setting it apart from its avian companions. The face is white, highlighted by a bright red inflatable throat pouch, and the bill is a modest grey. Black legs support its graceful frame, and its large, slender feet are designed for balance as it wades through grasslands.

Observers should note the Grey Crowned Crane's unique combination of features: the golden crown, white face, red throat pouch, and the black patch on the wings. Males and females are similar in appearance, though males may be slightly larger. Juveniles present a greyer complexion with a feathered buff face.

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - ADDAX (MALE - SUMMER COAT) (Addax nasomaculatus)


The addax (Addax nasomaculatus), also known as the white antelope and the screwhorn antelope, is an antelope native to the Sahara Desert. The only member of the genus Addax, it was first described scientifically by Henri de Blainville in 1816. As suggested by its alternative name, the pale antelope has long, twisted horns – typically 55 to 80 cm (22 to 31 in) in females and 70 to 85 cm (28 to 33 in) in males. Males stand from 105 to 115 cm (41 to 45 in) at the shoulder, with females at 95 to 110 cm (37 to 43 in). They are sexually dimorphic, as the females are smaller than the males. The colour of the coat depends on the season – in the winter, it is greyish-brown with white hindquarters and legs, and long, brown hair on the head, neck, and shoulders; in the summer, the coat turns almost completely white or sandy blonde.



The addax inhabits arid regions, semideserts and sandy and stony deserts. It even occurs in extremely arid areas, with less than 100 mm annual rainfall. It also inhabits deserts with tussock grasses (Stipagrostis species) and succulent thorn scrub Cornulaca. Formerly, the addax was widespread in the Sahelo-Saharan region of Africa, west of the Nile Valley and all countries sharing the Sahara Desert; but today the only known self-sustaining population is present in the Termit Massif Reserve (Niger). However, there are reports of sightings from the eastern Air Mountains (Niger) and Bodélé (Chad). Rare nomads may be seen in northern Niger, southern Algeria and Libya; and the addax is rumoured to be present along the Mali/Mauritania border, though there have been no confirmed sightings. The addax was once abundant in North Africa, native to Chad, Mauritania and Niger. It is extinct in Algeria, Egypt, Libya, Sudan and the Western Sahara. It has been reintroduced into Morocco and Tunisia.

3-11-2021 BIOPARC, VALENCIA - PIN TAILED SANDGROUSE (Pterocles alchata)


The pin-tailed sandgrouse (Pterocles alchata) is a medium large bird in the sandgrouse family. It has a small, pigeon-like head and neck and a sturdy, compact body. It has long pointed wings, which are white underneath, a long tail and a fast direct flight. Flocks fly to watering holes at dawn. The call is a loud kattar-kattar. This gregarious species breeds on dry open treeless plains and similar habitats. Its nest is a ground scrape into which two or three cream-coloured eggs with cryptic markings are laid. Both sexes incubate the eggs.

The pin-tailed sandgrouse is about 35 centimetres (14 in) long. Its head and upperparts are yellowish-green. The underparts are white with a chestnut breast band separating the belly from the green neck. Sexes are somewhat similar, but the female is better camouflaged and has a shorter tail than the male. There are two subspecies; P. a. alchata breeds in southern Europe and P. a. caudacutus breeds in northwestern Africa, the Middle East and southeastern Asia. It is a partial migrant, with some Asian birds moving to the Middle East and northern Pakistan in winter. Males of the eastern race have duller underparts than the European birds, and the females have white, rather than yellow, wing coverts.The pin-tailed sandgrouse is a robust, medium-sized bird about 31 to 39 centimetres (12 to 15 in) in length. The general colouring is cryptic, a blend of barred and flecked olive green, brown, buff, yellow, grey and black. The underparts and the feathered legs are dull white.


The sexes are different and the male's plumage varies with the time of year. In the breeding season, the male has the crown, most of the neck, the back and under-wing coverts a yellowish-green colour with dull yellow spots in the shoulder region. The cheeks are also yellow with a narrow black line extending from the beak, through the eye to the nape of the neck. The irises are brown and the beak is slatey grey. There is a black patch on the throat immediately below the beak and below this, there is a broad, reddish-brown band round the breast, bordered by a thin black stripe above and below the band. The outer wing coverts are chestnut edged with black and white and the primaries are black with pale edges which gives both the leading and trailing edges of the wing the appearance of a black rim in flight. The rump and the tail are distinctly barred in black and brownish-yellow and the streamers on the central tail feathers are slate-grey. Outside the breeding season, all the upper parts, including the crown and cheeks, are barred in black and brownish-yellow and the throat loses its black patch, becoming whitish.


The female is generally similar to the male but the colours are duller. The cheeks and neck are golden-buff and lack the greenish tinge of the male. There is a black stripe running through the eye. The chin is white and there is an additional yellow-buff band across the breast with a broad black stripe above, another thinner one about a third of the way down and a further narrow black stripe at the base. The back and wings are grey, barred with black. The rump and the tail (which has shorter central feathers than the male) are similar in colouration to the male but have finer black barrings.

In flight, the pin-tailed sandgrouse can be identified by its bright, white underparts and under-wing coverts, and the long feathers in the centre part of its tail. It is usually silent when on the ground but in the air communicates with other birds with a frequently uttered, loud "kattar-kattar", a nasal "ga-ga-ga" and a low-pitched "gang gang".

The pin-tailed sandgrouse breeds in North Africa and the Middle East, Turkey, Iran, Iraq and Kazakhstan. In Europe it breeds in Spain, Portugal and the southern part of France. Eastern populations, particularly those from Kazakhstan, migrate to Pakistan and parts of northern India in winter.

The pin-tailed sandgrouse inhabits open areas of stony land, semi arid areas at the edge of deserts, treeless plains and occasionally dried-out mud flats. In winter it may visit ploughed or fallow land but prefers sandy soils and is much less reliant on vegetation cover than the black-bellied sandgrouse (Pterocles orientalis) which has a similar range. It does not occur at elevations above about 1,000 metres (3,300 ft).

9-11-2021 MONTE CORONA,VALENCIA - BLUE WINGED GRASSHOPPER (Oedipoda caerulescens)


The blue-winged grasshopper, Oedipoda caerulescens, is a grasshopper in the genus Oedipoda.

This species occurs in Europe, North Africa and Asia. It was recently rediscovered in the Maltese islands.

Oedipoda caerulescens is a medium-sized grasshopper, between 15 and 21 mm for males and between 22 and 28 mm for females. The body coloration varies greatly depending on the substrate on which the animals have developed: reddish brown, gray, yellowish, or even completely dark or bright. The forewings are crossed most often by two or three pale bands, but the most striking characteristic, very visible when the insect flies away, is the bright coloration of the hind wings, a beautiful turquoise highlighted with a black marginal stripe. Furthermore, the posterior femora have a notch on their upper surface. At rest, confusion is possible with other Oedipoda species such as O. germanica.

21-10-2021 AGIOS NIKOLAOS, GREECE - PLAIN TIGER BUTTERFLY (Danaus chrysippus)


Danaus chrysippus, also known as the plain tiger, African queen, or African monarch, is a medium-sized butterfly widespread in Asia, Australia and Africa. It belongs to the Danainae subfamily of the brush-footed butterfly family Nymphalidae. Danainae primarily consume plants in the genus Asclepias, more commonly called milkweed. Milkweed contains toxic compounds, cardenolides, which are often consumed and stored by many butterflies. Because of their emetic properties, the plain tiger is unpalatable to most predators. As a result, its colouration is widely mimicked by other species of butterflies. The plain tiger inhabits a wide variety of habitats, although it is less likely to thrive in jungle-like conditions and is most often found in drier, wide-open areas.

D. chrysippus encompasses three main subspecies: D. c. alcippus, D. c. chrysippus, and D. c. orientis. These subspecies are found concentrated in specific regions within the larger range of the entire species.

The plain tiger is believed to be one of the first butterflies depicted in art. A 3,500-year-old ancient Egyptian fresco in Luxor features the oldest known illustration of this species.

19-10-2021 KUSADASI, TURKEY - YELLOW LEGGED GULL (JUVENILE) (Larus michahellis)


The Yellow-legged Gull (Larus michahellis) is a large, robust seabird with a commanding presence. Its size can be quite variable, with the smallest females being scarcely larger than a Common Gull, and the largest males approaching the heft of a Great Black-backed Gull. Adults typically exhibit a grey back, a shade lighter than that of the Lesser Black-backed Gull, and their heads are notably whiter in the autumn months. A distinctive feature is their yellow legs, which give this species its common name.

When observing the Yellow-legged Gull, look for the yellow legs that contrast with the grey back and the white head, which becomes even whiter during the autumn. The wing tips are black with limited white spots, and adults have a red spot on the bill. The eye is surrounded by a red ring. Juveniles can be identified by their paler head, rump, and underparts, dark bill and eyes, and a black band on the tail.


This gull favors a variety of coastal environments, often nesting on sea cliffs, islands, and occasionally on buildings within urban settings. It is also known to breed on trees in some regions.

The Yellow-legged Gull has a breeding range centered around the Mediterranean Sea, extending to the Atlantic islands and coasts as far north as Brittany and west to the Azores. Its presence is also noted on the western side of the Black Sea.

The species is known for its adaptability, with many individuals remaining in the same area year-round, while others migrate to milder regions of western Europe or head south to areas such as Senegal and the Red Sea. Post-breeding dispersal can lead to increased numbers in regions like southern England from July to October.

The vocalizations of the Yellow-legged Gull are characterized by a loud, laughing call that is deeper and more nasal than that of the Herring Gull.

Breeding typically occurs in colonies, with nests constructed on the ground or cliff ledges. The nests are mounds of vegetation, and the species is known for its vigorous defense of its eggs, usually numbering three. Incubation lasts for 27–31 days, and fledging occurs after 35–40 days.

An opportunistic forager, the Yellow-legged Gull is omnivorous, feeding on a wide range of items from rubbish tips to field prey, coastal offerings, and even other seabirds' catches. Remarkably, during periods of food scarcity, such as the lockdown in Italy in 2020, these gulls have been observed preying on larger animals like rats and rock doves.

The Yellow-legged Gull is currently listed as Least Concern on the IUCN Red List, indicating that it does not face any immediate threat of extinction.

19-10-2021 KUSADASI, TURKEY - EURASIAN COLLARED DOVE (Streptopelia decaocto)




19-10-2021 KUSADASI, TURKEY - EGYPTIAN BIRD GRASSHOPPER (Anacridium aegyptium)


Anacridium aegyptium, the Egyptian grasshopper or Egyptian locust, is a species of insect belonging to the subfamily Cyrtacanthacridinae.

A fairly common species, the Egyptian grasshopper is present in most of Europe, the Afrotropical realm, eastern Palearctic realm, the Near East, and North Africa, and has recently been observed in Cape Town, South Africa.

These grasshoppers inhabit trees and shrubs, scrub land, maquis, and orchards in warm and bright environments, at an elevation from sea level to 1,500 m.

Anacridium aegyptium is one of the largest European grasshoppers. Adult males grow up to 30–56 mm (1.2–2.2 in) long, while females reach 46–70 mm (1.8–2.8 in) in length. Their bodies are usually gray, brown, or olive-coloured, and their antennae are relatively short and robust. The tibiae of the hind legs are blue, while the femora are orange. The hind femora have characteristic dark marks. They are also easily identified by their characteristic eyes, which have vertical black and white stripes. Their pronota show a dorsal orange stripe and several small white spots. The wings are clear with dark marks.

This species is a folivore, essentially feeding on leaves of various plants. It is a solitary species, harmless to crops. Adults are mainly seen in August and September, but they are active throughout the year. After mating, these grasshoppers overwinter as adults. Spawning occurs in spring just under the soil surface and the nymphs appear in April. These grasshoppers undergo several molts.  Nymphs differ from adults in appearance; their color varies from yellow to bright green and ocher and the wings are absent or small, as they are gradually developed after each molt.

19-10-2021 KUSADASI, TURKEY - SMALL WHITE BUTTERFLY (Pieris rapae)


Pieris rapae is a small-to-medium-sized butterfly species of the whites-and-yellows family Pieridae. It is known in Europe as the small white, in North America and the United Kingdom as the cabbage white or cabbage butterfly, on several continents as the small cabbage white, and in New Zealand as the white butterfly. The butterfly is recognizable by its white color with small black dots on its wings, and it can be distinguished from P. brassicae by the latter's larger size and black band at the tip of the forewings.


The caterpillar of this species, often referred to as the "imported cabbageworm", is a pest to crucifer crops such as cabbage, kale, bok choy and broccoli. Pieris rapae is widespread in Europe and Asia; it is believed to have originated in the Eastern Mediterranean region of Europe and to have spread across Eurasia thanks to the diversification of brassicaceous crops and the development of human trade routes. Over the past two centuries, it spread to North Africa (about 1800), North America (1860s), Hawaii (1897), New Zealand (1930), and Australia (1937), as a result of accidental introductions.

Tuesday, 9 November 2021

16-10-2021 AXIOS NAT PARK THESSALONIKI, GREECE - WESTERN MEDITERRANEAN HOUSE SPARROW (MALE)(Passer domesticus ssp .balearoibericus)




16-10-2021 AXIOS NAT PARK THESSALONIKI, GREECE - GREATER FLAMINGO (Phoenicopterus roseus)


The greater flamingo (Phoenicopterus roseus) is the most widespread and largest species of the flamingo family. Common in the Old World, they are found in Northern (coastal) and Sub-Saharan Africa, the Indian subcontinent (south of the Himalayas), the Middle East, the Levant, the Persian Gulf, the Gulf of Aden, the Red Sea, and the Mediterranean countries of Southern Europe.

It is found in parts of Northern Africa (including coastal areas of northern Algeria, Egypt further inland along the Nile River, Libya, Morocco, and Tunisia), portions of Sub-Saharan Africa (Kenya, Madagascar, Rwanda, Tanzania, Uganda), Southern Asia (coastal Bangladesh,India, Pakistan, and Sri Lanka), the Western Asia (Bahrain, Cyprus, Iraq, Iran, Oman, Israel, Palestine, Kuwait, Lebanon, Qatar, and the United Arab Emirates) and Southern Europe (including Albania, Bulgaria, Croatia, France in the Camargue and Corsica, Greece, Italy, Slovenia, Malta, Monaco, Montenegro, North Macedonia, Portugal, Spain and the Balearic Islands, and Turkey).

16-10-2021 AXIOS NAT PARK THESSALONIKI, GREECE - RED BACKED SHRIKE (JUVENILE) (Lanius collurio)



16-10-2021 AXIOS NAT PARK THESSALONIKI, GREECE - COMMON SHELDUCK (MALE) (Tadorna tadorna)


The common shelduck (Tadorna tadorna ) is a waterfowl species of the shelduck genus, Tadorna. It is widespread and common in the Euro-Siberian region of the Palearctic, mainly breeding in temperate and wintering in subtropical regions; in winter, it can also be found in the Maghreb.
Fossil bones from Dorkovo (Bulgaria) described as Balcanas pliocaenica may actually belong to this species. More likely, they are an extinct species of Tadorna (if not a distinct genus) due to their Early Pliocene age; the present species is not unequivocally attested from the fossil record until some 2–3 million years later (Late Pliocene/Early Pleistocene).


The common shelduck resembles a small short-necked goose in size and shape. It is a striking bird, with a reddish-pink bill, pink feet, a white body with chestnut patches and a black belly, and a dark green head and neck. The wing coverts are white, the primary remiges black, and the secondaries green (only showing in flight) and chestnut. The underwings are almost entirely white. Sexes are similar, but the female is smaller, with some white facial markings, while the male is particularly crisply coloured in the breeding season, his bill bright red and bearing a prominent knob at the forehead.


Ducklings are white, with black cap, hindneck and wing and back patches. Juveniles are similarly coloured, greyish above and mostly white below, but already have the adult's wing pattern.

The call is a loud honk.

Habitat The species shows a preference for saline habitats and frequents mudflats and muddy or sandy estuaries in coastal regions, and occurs inland on saline and brackish lakes in steppe or semi-desert.  Asiatic populations also occupy freshwater rivers or marshes and other populations utilise freshwater habitats on migration. 

16-10-2021 AXIOS NAT PARK THESSALONIKI, GREECE - CATTLE EGRET (Bubulcus ibis)




16-10-2021 AXIOS NAT PARK THESSALONIKI, GREECE - CRESTED LARK (Galerida cristata)


The crested lark (Galerida cristata) is a small, non-migratory songbird (17–19 cm) known for its distinctive spiky, long crest and cheerful, musical warbling song. They thrive in dry, open habitats, including arid plains, agricultural fields, and disturbed urban areas, feeding primarily on seeds and insects. 

Habitat: They prefer dry, open, sparse vegetation like steppe, farmland, and semi-deserts, and are often seen near coastal areas and roadsides.

Appearance: A medium-sized lark with brownish streaking, a short tail, and a prominent crest that rises during display.


Eggs & Breeding: Monogamous breeders that nest on the ground. They lay clutches of 3 to 5 eggs that are gray-white to brownish and finely speckled. They often raise two broods per year.

Diet: Primarily granivorous (seeds and grains) but also consume invertebrates like beetles, often digging for food in the ground.

Behavior: They are known to be non-migratory (sedentary) and often show high adaptability to human-modified landscapes, including airports and urban outskirts.