The roseate spoonbill (Platalea ajaja) is a gregarious wading bird of the ibis and spoonbill family, Threskiornithidae. It is a resident breeder in both South and North America. The roseate spoonbill's pink color is diet-derived, consisting of the carotenoid pigment canthaxanthin, like the American flamingo.
The roseate spoonbill is sometimes placed in its own genus – Ajaia. A 2010 study of mitochondrial DNA of the spoonbills by Chesser and colleagues found that the roseate and yellow-billed spoonbills were each other's closest relatives, and the two were descended from an early offshoot from the ancestors of the other four spoonbill species. They felt the genetic evidence meant it was equally valid to consider all six to be classified within the genus Platalea or alternatively the two placed in the monotypic genera Platibis and Ajaia, respectively. However, as the six species were so similar morphologically, keeping them within the one genus made more sense.

The roseate spoonbill (Platalea ajaja) is a gregarious wading bird of the ibis and spoonbill family, Threskiornithidae. It is a resident breeder in both South and North America. The roseate spoonbill's pink color is diet-derived, consisting of the carotenoid pigment canthaxanthin, like the American flamingo.
The roseate spoonbill is 71–86 cm (28–34 in) long, with a 120–133 cm (47–52 in) wingspan and a body mass of 1.2–1.8 kg (2.6–4.0 lb).[3] The tarsus measures 9.7–12.4 cm (3.8–4.9 in), the culmen measures 14.5–18 cm (5.7–7.1 in) and the wing measures 32.3–37.5 cm (12.7–14.8 in) and thus the legs, bill, neck and spatulate bill all appear elongated.[4] Adults have a bare greenish head ("golden buff" when breeding[5]) and a white neck, back and breast (with a tuft of pink feathers in the center when breeding), and are otherwise a deep pink. The bill is grey. There is no significant sexual dimorphism.
Like the American flamingo, their pink color is diet-derived, consisting of the carotenoid pigment canthaxanthin. Another carotenoid, astaxanthin, can also be found deposited in flight and body feathers. The colors can range from pale pink to bright magenta, depending on age, whether breeding or not, and location. Unlike herons, spoonbills fly with their necks outstretched. They alternate groups of stiff, shallow wingbeats with glides.

In the United States, the species is locally common in Texas, Florida, and southwest Louisiana. Generally, the species occurs in South America mostly east of the Andes, and in coastal regions of the Caribbean, Central America, Mexico, and the Gulf Coast of the United States, and from central Florida's Atlantic coast at Merritt Island National Wildlife Refuge, adjoined with NASA Kennedy Space Center at least as far north as South Carolina's Myrtle Beach.
Plume hunting in the eighteenth and nineteenth centuries almost drove the roseate spoonbill to extinction. However, following decades of conservation efforts, and the effects of climate change, the range of the roseate spoonbill has expanded considerably in the 21st century. For instance, the species was recorded breeding in the state of Georgia for the first time in 2011. Moreover, its presence in South Carolina has expanded significantly since the 1970s, as well as a single sighting of the bird in both Michigan and Wisconsin. The last known recorded log of the bird in the state of Wisconsin was of a deceased specimen in 1845 in Rock County. It made an historic reappearance 178 years later when a specimen was sighted by a crew that was doing birding surveys on the restricted-access Cat Island Causeway on July 27, 2023.
In the summer of 2021, sightings of the bird were reported well outside its typical range, including in Washington, D.C., upstate New York, and even New Hampshire. A large flock was spotted in Huntley Meadows Park in Fairfax County, Virginia, drawing a large crowd of spectators.
In Florida Bay, roseate spoonbills are an ecological and scientific indicator species. The number of nests varies with both the amount of fresh water and the depth of seawater there, as wetlands turn into open ocean. The birds are choosing to nest further north and inland in Florida, with sharp changes in nest locations noted in the years 2006–2020.