TOTAL PAGEVIEWS

TRANSLATE

Showing posts with label GREEN WINGED TEAL (Anas crecca). Show all posts
Showing posts with label GREEN WINGED TEAL (Anas crecca). Show all posts

Friday, 2 April 2021

29-3-2021 BIOPARC, VALENCIA - GREEN WINGED TEAL (Anas crecca)


The Eurasian teal (Anas crecca), common teal, or Eurasian green-winged teal is a common and widespread duck that breeds in temperate Eurosiberia and migrates south in winter. The Eurasian teal is often called simply the teal due to being the only one of these small dabbling ducks in much of its range. The bird gives its name to the blue-green colour teal.

It is a highly gregarious duck outside the breeding season and can form large flocks. It is commonly found in sheltered wetlands and feeds on seeds and aquatic invertebrates. The North American green-winged teal (A. carolinensis) was formerly (and sometimes is still) considered a subspecies of A. crecca.


The Eurasian teal breeds across the Palearctic and mostly winters well south of its breeding range. However, in the milder climate of temperate Europe, the summer and winter ranges overlap. For example, in the United Kingdom and Ireland a small summer population breeds, but far greater numbers of Siberian birds arrive in winter. In the Caucasus region, western Asia Minor, along the northern shores of the Black Sea, and even on the south coast of Iceland and on the Vestmannaeyjar, the species can be encountered all year, too.

Wednesday, 26 September 2018

18-9-2018 TABLAS DE DAIMIEL, LA MANCHA - GREEN WINGED TEAL (Anas crecca)


The American Green-winged Teal (Anas carolinensis), a diminutive and sprightly member of the dabbling duck family, graces the northern reaches of North America with its presence. This species, once thought to be the same as its Eurasian counterpart, has been recognized as distinct, a testament to its unique characteristics. The male, resplendent in breeding plumage, sports a chestnut head adorned with a striking green eye patch, while the female's mottled brown feathers provide excellent camouflage.

To identify the male Green-winged Teal, look for the combination of grey flanks and back, a yellow rump, and a green speculum edged in white. The vertical white stripe on the side of the breast sets it apart from its Eurasian relative. Females, though more subdued in color, can be recognized by their size, shape, and the speculum. In eclipse plumage, the drake resembles the female, making identification more challenging.

The Green-winged Teal thrives in sheltered wetlands, including taiga bogs and marshes with abundant emergent vegetation. They show a preference for shallow waters and small ponds during the breeding season.