TOTAL PAGEVIEWS

TRANSLATE

Showing posts with label EUROPEAN STONECHAT (JUVENILE) (Saxicola rubicola). Show all posts
Showing posts with label EUROPEAN STONECHAT (JUVENILE) (Saxicola rubicola). Show all posts

Wednesday, 15 December 2021

14-12-2021 EL PALMAR, ALBUFERA - EUROPEAN STONECHAT (JUVENILE) (Saxicola rubicola)


The European stonechat (Saxicola rubicola) is a small passerine bird that was formerly classed as a subspecies of the common stonechat. Long considered a member of the thrush family, Turdidae, genetic evidence has placed it and its relatives in the Old World flycatcher family, Muscicapidae. It is found across Europe, as far east as Ukraine and the South Caucasus, and in parts of North Africa.

European stonechats breed in heathland, coastal dunes and rough grassland with scattered small shrubs and bramble, open gorse, tussocks or heather. They are short-distance migrants or non-migratory, with part of the population (particularly from northeastern parts of the range, where winters are colder) moving south to winter further south in Europe and more widely in north Africa.


European stonechats first breed when they are one year old. They are monogamous during the breeding season but do not pair for life. The nest is built entirely by the female and is placed in dense vegetation close to the ground. It is a loose unwoven cup of dried grass lined with hair and feathers. The eggs are laid in early morning at daily intervals. The clutch is typically 4–6 eggs, which are pale blue to greenish-blue with red-brown freckles that are more numerous at the larger end. The average size of an egg is 18.7 mm × 14.4 mm (0.74 in × 0.57 in) with a weight of 2.0 g (0.071 oz). They are incubated for 13–14 days by the female beginning after the last egg is laid. Both parents care for and feed the chicks. They are brooded by the female. The nestlings fledge 12–16 days after hatching but continue to be fed by both parents for a further 4–5 days after which the female begins building a new nest for another brood while the male continues to feed the young for another 5–10 days. The parents raise two or three broods in a season.

Sunday, 9 May 2021

9-5-2021 MONTAVERNER, VALENCIA - EUROPEAN STONECHAT (JUVENILE) (Saxicola rubicola)


The European stonechat (Saxicola rubicola) is a small passerine bird that was formerly classed as a subspecies of the common stonechat. Long considered a member of the thrush family, Turdidae, genetic evidence has placed it and its relatives in the Old World flycatcher family, Muscicapidae. It is found across Europe, as far east as Ukraine and the South Caucasus, and in parts of North Africa.

European stonechats breed in heathland, coastal dunes and rough grassland with scattered small shrubs and bramble, open gorse, tussocks or heather. They are short-distance migrants or non-migratory, with part of the population (particularly from northeastern parts of the range, where winters are colder) moving south to winter further south in Europe and more widely in north Africa.


European stonechats first breed when they are one year old. They are monogamous during the breeding season but do not pair for life. The nest is built entirely by the female and is placed in dense vegetation close to the ground. It is a loose unwoven cup of dried grass lined with hair and feathers. The eggs are laid in early morning at daily intervals. The clutch is typically 4–6 eggs, which are pale blue to greenish-blue with red-brown freckles that are more numerous at the larger end. The average size of an egg is 18.7 mm × 14.4 mm (0.74 in × 0.57 in) with a weight of 2.0 g (0.071 oz). They are incubated for 13–14 days by the female beginning after the last egg is laid. Both parents care for and feed the chicks. They are brooded by the female. The nestlings fledge 12–16 days after hatching but continue to be fed by both parents for a further 4–5 days after which the female begins building a new nest for another brood while the male continues to feed the young for another 5–10 days. The parents raise two or three broods in a season.


Sunday, 28 July 2019

28-7-2019 VILLAVICIOSA, ASTURIAS - EUROPEAN STONECHAT (JUVENILE) (Saxicola rubicola)


The European stonechat, Saxicola rubicola, is a small, charming passerine bird, once thought to be a member of the thrush family but now placed within the Old World flycatcher family, Muscicapidae. This species exhibits a striking sexual dimorphism, with males donning a black plumage with vibrant orange throats and females wearing a more subdued brown.

Males in their summer plumage are unmistakable with their black heads, orange throats, and white bellies. They also sport a distinctive white half-collar and small white patches on the wings and rump. Females, on the other hand, are predominantly brown with less pronounced white wing patches. Both sexes have notably short wings, which are shorter than those of their migratory relatives.