TOTAL PAGEVIEWS

TRANSLATE

Showing posts with label BALD EAGLE (Haliaeetus leucocephalus). Show all posts
Showing posts with label BALD EAGLE (Haliaeetus leucocephalus). Show all posts

Friday, 2 October 2026

2-10-2026 TONGASS NAT FOREST, ALASKA - BALD EAGLE (Haliaeetus leucocephalus) WEBCAM

The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus) is a bird of prey found in North America. A sea eagle, it has two known subspecies and forms a species pair with the white-tailed eagle (Haliaeetus albicilla), which occupies the same niche as the bald eagle in the Palearctic. Its range includes most of Canada and Alaska, all of the contiguous United States, and northern Mexico. It is found near large bodies of open water with an abundant food supply and old-growth trees for nesting.

The bald eagle is an opportunistic feeder that subsists mainly on fish, upon which it swoops down and snatches from the water with its talons. It builds the largest nest of any North American bird and the largest tree nests ever recorded for any animal species, up to 4 m (13 ft) deep, 2.5 m (8.2 ft) wide, and 1 metric ton (1.1 short tons) in weight. Sexual maturity is attained at the age of four to five years.

Bald eagles are not bald in the literal sense; the name derives from an older meaning of the word, "white-headed". The adult is mainly brown with a white head and tail. The sexes are identical in plumage, but females are about 25% larger than males. The yellow beak is large and hooked. The plumage of the immature is brown.

The bald eagle is the national bird and national symbol of the United States and appears on its seal. In the late 20th century it was on the brink of extirpation in the contiguous United States, but measures such as banning the practice of hunting bald eagles and banning the use of the harmful pesticide DDT slowed the decline of their population. Populations have since recovered, and the species' status was upgraded from "endangered" to "threatened" in 1995 and removed from the list altogether in 2007.

Thursday, 1 October 2026

2-10-2026 TONGASS NAT FOREST, ALASKA - BALD EAGLE (Haliaeetus leucocephalus) WEBCAM


The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus) is a bird of prey found in North America. A sea eagle, it has two known subspecies and forms a species pair with the white-tailed eagle (Haliaeetus albicilla), which occupies the same niche as the bald eagle in the Palearctic. Its range includes most of Canada and Alaska, all of the contiguous United States, and northern Mexico. It is found near large bodies of open water with an abundant food supply and old-growth trees for nesting.

The bald eagle is an opportunistic feeder that subsists mainly on fish, upon which it swoops down and snatches from the water with its talons. It builds the largest nest of any North American bird and the largest tree nests ever recorded for any animal species, up to 4 m (13 ft) deep, 2.5 m (8.2 ft) wide, and 1 metric ton (1.1 short tons) in weight. Sexual maturity is attained at the age of four to five years.

Bald eagles are not bald in the literal sense; the name derives from an older meaning of the word, "white-headed". The adult is mainly brown with a white head and tail. The sexes are identical in plumage, but females are about 25% larger than males. The yellow beak is large and hooked. The plumage of the immature is brown.

The bald eagle is the national bird and national symbol of the United States and appears on its seal. In the late 20th century it was on the brink of extirpation in the contiguous United States, but measures such as banning the practice of hunting bald eagles and banning the use of the harmful pesticide DDT slowed the decline of their population. Populations have since recovered, and the species' status was upgraded from "endangered" to "threatened" in 1995 and removed from the list altogether in 2007.



Tuesday, 11 August 2026

12-8-2026 LAKE ONALASKA, MISSISIPPI RIVER USA - BALD EAGLE (Haliaeetus leucocephalus) WEBCAM


The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus), a majestic bird  of prey indigenous to North America, is not actually bald. Its name derives from an older meaning of "white headed," referencing the striking contrast between its chocolate-brown body and its snow-white head and tail. The adult bald eagle is unmistakable within its range, with a robust build, a heavy head, and a powerful beak. The plumage of immature eagles is a mottled brown, with the distinctive white head and tail feathers not appearing until four to five years of age.

Adult bald eagles are primarily brown with a white head and tail, and their eyes, beak, and talons are bright yellow. Females are about 25 percent larger than males. The species exhibits sexual dimorphism, with females being larger, averaging up to 5.6 kg (12 lb), compared to the males' average of 4.1 kg (9.0 lb). The beak is large, hooked, and yellow. Juveniles lack the white head and tail, featuring a brown plumage overlaid with white until they reach maturity.

Bald eagles favor habitats near large bodies of open water with abundant fish and old-growth trees for nesting. They are found in environments ranging from the bayous of Louisiana to the Sonoran Desert and the deciduous forests of Quebec and New England.

The bald eagle's range spans most of Canada and Alaska, all of the contiguous United States, and northern Mexico. They are migratory in the northern parts of their range and resident in the southern parts.

Thursday, 9 January 2025

8-1-2025 DECORAH NORTH EAGLES - BALD EAGLE (VIDEO CAM EXPLORE)


The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus), a majestic bird  of prey indigenous to North America, is not actually bald. Its name derives from an older meaning of "white headed," referencing the striking contrast between its chocolate-brown body and its snow-white head and tail. The adult bald eagle is unmistakable within its range, with a robust build, a heavy head, and a powerful beak. The plumage of immature eagles is a mottled brown, with the distinctive white head and tail feathers not appearing until four to five years of age.

Adult bald eagles are primarily brown with a white head and tail, and their eyes, beak, and talons are bright yellow. Females are about 25 percent larger than males. The species exhibits sexual dimorphism, with females being larger, averaging up to 5.6 kg (12 lb), compared to the males' average of 4.1 kg (9.0 lb). The beak is large, hooked, and yellow. Juveniles lack the white head and tail, featuring a brown plumage overlaid with white until they reach maturity.

Bald eagles favor habitats near large bodies of open water with abundant fish and old-growth trees for nesting. They are found in environments ranging from the bayous of Louisiana to the Sonoran Desert and the deciduous forests of Quebec and New England.

The bald eagle's range spans most of Canada and Alaska, all of the contiguous United States, and northern Mexico. They are migratory in the northern parts of their range and resident in the southern parts.

Friday, 19 February 2021

19-2-2020 DECORAH IOWA, USA - BALD EAGLE (Haliaeetus leucocephalus) LIVE CAM


The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus), a majestic bird  of prey indigenous to North America, is not actually bald. Its name derives from an older meaning of "white headed," referencing the striking contrast between its chocolate-brown body and its snow-white head and tail. The adult bald eagle is unmistakable within its range, with a robust build, a heavy head, and a powerful beak. The plumage of immature eagles is a mottled brown, with the distinctive white head and tail feathers not appearing until four to five years of age.

Adult bald eagles are primarily brown with a white head and tail, and their eyes, beak, and talons are bright yellow. Females are about 25 percent larger than males. The species exhibits sexual dimorphism, with females being larger, averaging up to 5.6 kg (12 lb), compared to the males' average of 4.1 kg (9.0 lb). The beak is large, hooked, and yellow. Juveniles lack the white head and tail, featuring a brown plumage overlaid with white until they reach maturity.


Bald eagles favor habitats near large bodies of open water with abundant fish and old-growth trees for nesting. They are found in environments ranging from the bayous of Louisiana to the Sonoran Desert and the deciduous forests of Quebec and New England.

The bald eagle's range spans most of Canada and Alaska, all of the contiguous United States, and northern Mexico. They are migratory in the northern parts of their range and resident in the southern parts.

Monday, 13 April 2020

13-4-2020 DECORAH IOWA, USA - BALD EAGLE (Haliaeetus leucocephalus) LIVE CAM


The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus), a majestic bird  of prey indigenous to North America, is not actually bald. Its name derives from an older meaning of "white headed," referencing the striking contrast between its chocolate-brown body and its snow-white head and tail. The adult bald eagle is unmistakable within its range, with a robust build, a heavy head, and a powerful beak. The plumage of immature eagles is a mottled brown, with the distinctive white head and tail feathers not appearing until four to five years of age.

Adult bald eagles are primarily brown with a white head and tail, and their eyes, beak, and talons are bright yellow. Females are about 25 percent larger than males. The species exhibits sexual dimorphism, with females being larger, averaging up to 5.6 kg (12 lb), compared to the males' average of 4.1 kg (9.0 lb). The beak is large, hooked, and yellow. Juveniles lack the white head and tail, featuring a brown plumage overlaid with white until they reach maturity.