This Blog contains Wildlife, Plants and Bird Photos from Walks, Safaris, Birding Trips and Vacations. Most of the pictures have been taken with my Nikon P900 and P950X cameras. Just click on any image for a larger picture. On the right column under the Blog Archive are the entries by date. Below that under Animal categories all the diffent species of Animals, Birds, Insects and Plants contained in the website are listed. Clicking on any entry will show all the entries for that species.
TOTAL PAGEVIEWS
TRANSLATE
Thursday, 23 July 2020
23-7-2020 VILLALONGA RESERVOIR, VALENCIA - MALLARD (FEMALE) (Anas platyrhynchos)
23-7-2020 VILLALONGA RESERVOIR, VALENCIA - EURASIAN REED WARBLER (Acrocephalus scirpaceus)
Wednesday, 22 July 2020
22-7-2020 LA PINET, ALICANTE - BLACK WINGED STILT (JUVENILE) (Himantopus himantopus)
Striking large black-and-white wader with a thin, straight bill and bright pink legs, found in wetlands with open shallow water throughout much of Africa and Eurasia, often in brackish habitats. Some populations are migratory, departing northerly breeding grounds for warmer southern regions. Often forms noisy colonies on bare ground near water. Essentially unmistakable throughout much of its range, but compare with Pied Stilt in parts of Southeast Asia. Feeds by wading in water, picking from the water surface with its needle-like bill. In flight, long pink legs stick out far beyond the tail. Calls loudly and stridently, especially when alarmed during the breeding season.
The breeding habitat of all these stilts is marshes, shallow lakes and ponds. Some populations are migratory and move to the ocean coasts in winter; those in warmer regions are generally resident or short-range vagrants. In Europe, the black-winged stilt is a regular spring overshoot vagrant north of its normal range, occasionally remaining to breed in northern European countries. Pairs successfully bred in Britain in 1987, and after a 27-year hiatus there were two instances of successful breeding in Southern England in 2014. 13 young were fledged in southern England in 2017.Four chicks were successfully fledged in northern England in 2022; this is believed to be the most northerly breeding success for the black-winged stilt.
These birds pick up their food from sand or water. They eat mainly insects and crustaceans.
The nest site is a bare spot on the ground near water. hese birds often nest in small groups, sometimes with avocets.
22-7-2020 LA PINET, ALICANTE - KENTISH PLOVER (Charadrius alexandrinus)
22-7-2020 LA PINET, ALICANTE - COLLARED PRATINCOLE (Glareola pratincola)
22-7-2020 LA PINET, ALICANTE - PIED AVOCET (Recurvirostra avosetta)
22-7-2020 EL FONDO, ALICANTE - EURASIAN COOT (Fulica atra)
22-7-2020 SANTA POLA, ALICANTE - BARN SWALLOW (Hirundo rustica)
The barn swallow can be identified by its steel blue upperparts, a rufous face, and a dark blue breast band that separates the rufous from the off-white underparts. The deeply forked tail is a key characteristic, with a line of white spots across the upper tail's outer end. Females resemble males but have shorter tail streamers and less glossy blue coloring. Juveniles are browner with paler rufous faces and whiter underparts, lacking the adult's long tail streamers.
22-7-2020 LA PINET, ALICANTE - BLACK TAILED GODWIT (Limosa limosa)
Its breeding range stretches from Iceland through Europe and areas of central Asia. Black-tailed godwits spend (the northern hemisphere) winter in areas as diverse as the Indian subcontinent, Australia, New Zealand, western Europe and west Africa. The species breeds in fens, lake edges, damp meadows, moorlands and bogs and uses estuaries, swamps and floods in (the northern hemisphere) winter; it is more likely to be found inland and on freshwater than the similar bar-tailed godwit. The world population is estimated to be 634,000 to 805,000 birds and is classified as Near Threatened. The black-tailed godwit is the national bird of the Netherlands.
Tuesday, 21 July 2020
20-7-2020 MONTE CORONA, VALENCIA - LANTANA PLUME MOTH (Lantanophaga pusillidactylus)
Monday, 20 July 2020
20-7-2020 VILLALONGA RESERVOIR, VALENCIA - COPPER DEMOISELLE DAMSELFLY (MALE) (Calopteryx haemorrhoidalis)
20-7-2020 VILLALONGA RESERVOIR, VALENCIA - YELLOW LEGGED GULL (Larus michahellis)
Sunday, 19 July 2020
4-5-2017 CORDOBA, ANDALUCIA - EURASIAN BLACKBIRD (FEMALE) (Turdus merula)
19-7-2020 BUFALI, VALENCIA - EUROPEAN BEE-EATER (Merops apiaster)
19-7-2020 BUFALI,, VALENCIA - CATALONIA WALL LIZARD (Podarcis liolepis)
Saturday, 18 July 2020
17-7-2020 MONTE CORONA, VALENCIA - MEDITERRANEAN KATYDID (Phaneroptera nana)
15-7-2020 MONTE CORONA, VALENCIA - ROUND NECKED LONGHORN BEETLE (Stromatium auratum)
16-7-2020 MONTE CORONA, VALENCIA - BATH WHITE BUTTERFLY (Pontia daplidice)
Pontia daplidice, the Bath white, is a small butterfly of the family Pieridae, the yellows and whites, which occurs in the Palearctic region. It is common in central and southern Europe, migrating northwards every summer, often reaching southern Scandinavia and sometimes southern England.
The Bath white is a small white butterfly with a wingspan of 45 to 50 mm. The underside of the hindwing has a pattern of greenish blotches, which is characteristic of the Bath whites and easily identifies it from other pierids.
Sexes can be differentiated by markings on the forewing. The male is differentiated from the female by the markings on the upperside of the forewing. The apex of the forewing is black with white spots and lines. There is a black spot at the end of the cell. In the case of the female, there is an additional discal spot in 1b. The female also has an obscure row of terminal and marginal spots on the upper hindwing.
Friday, 17 July 2020
15-7-2020 RACO DE OLLA, ALBUFERA - GREATER FLAMINGO (Phoenicopterus roseus)
Adult greater flamingos can be identified by their height, ranging from 110 to 150 cm, and their weight between 2 and 4 kg. The largest males can reach up to 187 cm tall and weigh 4.5 kg. Observers should note the distinctive coloration, with the majority of the body being pinkish-white, red wing coverts, and black flight feathers. The pink bill with a black tip and entirely pink legs are also key identification features. The call of the greater flamingo is reminiscent of a goose-like honking.
This species is common in the Old World, with a range that includes Northern and Sub-Saharan Africa, the Indian Subcontinent, the Middle East, the Levant, and Southern Europe. Notably, they are found in coastal regions and along water bodies such as the Nile River, the Persian Gulf, the Gulf of Aden, the Red Sea, and the Mediterranean.

%2020.jpg)
%2021.jpg)
%2022.jpg)




%2020.jpg)
%2020.jpg)
%2021.jpg)
%2027.jpg)
%2020.jpg)
%2021.jpg)
%2022.jpg)
%2023.jpg)


%2020.jpg)
%2020.jpg)
%2022.jpg)
%2023.jpg)









%2020.jpg)
%2022.jpg)









%2020.jpg)
%2021.jpg)
%2022.jpg)
%20(Sylvia%20melanocephala)%2020.jpg)