TOTAL PAGEVIEWS

TRANSLATE

Wednesday, 25 August 2021

19-8-2021 CIUDAD RODRIGO, SALAMANCA - BLACK REDSTART (FEMALE) (Phoenicurus ochruros)


The black redstart (Phoenicurus ochruros) is a small passerine bird in the Old World flycatcher family. It is a widespread breeder in rocky habitats across Eurasia and North Africa, from the British Isles south to Morocco and east to central China. It is resident in the milder parts of its range, but northern and eastern birds migrate.

The black redstart is 13–14.5 cm (5.1–5.7 in) in length and 12–20 g (0.42–0.71 oz) in weight, similar to the common redstart. The adult male is overall dark grey to black on the upperparts and with a black breast; the lower rump and tail are orange-red, with the two central tail feathers dark red-brown. The belly and undertail are either blackish-grey (western subspecies; see Taxonomy and systematics, above) or orange-red (eastern subspecies); the wings are blackish-grey with pale fringes on the secondaries forming a whitish panel (western subspecies) or all blackish (eastern subspecies). 


The female is grey (western subspecies) to grey-brown (eastern subspecies) overall except for the orange-red lower rump and tail, greyer than the common redstart; at any age the grey axillaries and underwing coverts are also distinctive (in the Common Redstart these are buff to orange-red). There are two distinct forms in first calendar year for males at least in western subspecies, with the first ('carei') being similar to females and the second ('paradoxus') approaching adult males but lacking the whitish wing panel that does only develop during post-breeding moult of wing feathers in the second calendar year. This second form is much rarer than the first.
It is a widespread breeder in south and central Europe and Asia and north-west Africa, from Great Britain and Ireland (where local) south to Morocco, east to central China. It is resident in the milder parts of its range, but north-eastern birds migrate to winter in southern and western Europe and Asia, and north Africa. It nests in crevices or holes in buildings.


In Britain, it is most common as a passage and winter visitor, with only 20–50 pairs breeding. On passage it is fairly common on the east and south coasts, and in winter on the coasts of Wales and western and southern England, with a few also at inland sites. Migrant black redstarts arrive in Britain in October or November and either move on or remain to winter, returning eastward in March or April. They also winter on the south and east coasts of Ireland.

The species originally inhabited stony ground in mountains, particularly cliffs, but since about 1900 has expanded to include similar urban habitats including bombed areas during and after World War II, and large industrial complexes that have the bare areas and cliff-like buildings it favours; in Great Britain, most of the small breeding population nests in such industrial areas. It will catch passing insects in flight, and migrants often hunt in coastal tide-wrack for flies or tiny crustaceans. Its quick ducks of head and body are robin-like, and its tail is often flicked. The male has a rattling song and a tick call.


Black redstarts are usually monogamous. They start breeding in mid-April. The nest is built by the female and is typically placed in a crevice or hole in rock or a wall or on a ledge of a building. The nest consists of a loose cup of grass and stems and is lined with hair, wool and feathers. The eggs are laid daily. The clutch consists of 4 to 6 eggs that are usually white but can also be pale blue. On average they measure 19.4 mm × 14.4 mm (0.76 in × 0.57 in) and weigh 2.16 g (0.076 oz). Beginning after the final egg is laid, the eggs are incubated by the female for 13–17 days. The young are cared for and fed by both parents and fledge after 12–19 days.