The great horned owl (Bubo virginianus), also known as the tiger owl (originally derived from early naturalists' description as the "winged tiger" or "tiger of the air") or the hoot owl, is a large owl native to the Americas. It is an extremely adaptable bird with a vast range and is the most widely distributed true owl in the Americas. Its diet consists primarily of rabbits and hares, rats and mice, and voles; it remains one of the few regular predators of skunk. Hunting also includes rodents, larger mid-sized mammals, birds, reptiles, amphibians, and invertebrates.
In ornithological study, the great horned owl is often compared to the Eurasian eagle-owl (Bubo bubo), a closely related species, which occupies the same ecological niche in Eurasia despite its notably larger size. The great horned owl is also compared to the red-tailed hawk (Buteo jamaicensis), with which it often shares similar habitat, prey, and nesting habits by day; thus the red-tailed hawk is something of a diurnal ecological equivalent. The great horned owl is one of the earliest nesting birds in North America, often laying eggs weeks or even months before other raptorial birds.
The breeding habitat of the great horned owl extends high into the subarctic of North America, where they are found up to the northwestern and southern Mackenzie Mountains, Keewatin, Ontario, northern Manitoba, Fort Chimo in Ungava, Okak, Newfoundland and Labrador, Anticosti Island and Prince Edward Island. They are distributed throughout most of North America and very spottily in Central America and then down into South America south to upland regions of Argentina, Bolivia and Peru, before they give way to the Magellanic horned owl, which thence ranges all the way to Tierra del Fuego, the southern tip of the continent.
It is absent or rare from southern Guatemala, El Salvador, Nicaragua, and Costa Rica to Panama (where only two records) in Central America and the mangrove forests of northwestern South America. The species is also absent from the West Indies, Haida Gwaii, and almost all off-shore islands in the Americas, its ability to colonize islands apparently being considerably less than those of barn owls and short-eared owls. Since the division into two species, the great horned owl is the second most widely distributed owl in the Americas, just after the barn owl.

