TOTAL PAGEVIEWS

TRANSLATE

Friday, 29 October 2021

29-10-2021 MONTE CORONA, VALENCIA - IBERIAN GREEN FROG (Pelophylax perezi)


The Perez's frog (Pelophylax perezi), also known as Iberian waterfrog, Iberian green frog or Coruna frog, is a species of frog in the family Ranidae. It is native to southern France, Portugal, Spain, and has been introduced to the Canary and Balearic Islands, Madeira, the United Kingdom, and the Azores. In the Iberian Peninsula it is widespread and common.

Its natural habitats are temperate forests, temperate shrubland, Mediterranean-type shrubby vegetation, rivers, intermittent rivers, swamps, freshwater lakes, intermittent freshwater lakes, freshwater marshes, intermittent freshwater marshes, sandy shores, arable land, and urban areas. It is not considered threatened by the IUCN.


A medium-sized, stout frog; snout-vent length is usually from 40 to 70 mm, but sometimes is longer than 10 cm (Docampo and Milagrosa-Vega 1988; González de la Vega 1988). The head is as long as wide, with prominent eyes located in dorsal position very close to each other. The tympanum is well marked, about 1/2 to 3/4 the eye diameter (Salvador and García-París 2001). Toes have well developed webbing. Skin is either smooth or slightly rough, with well-formed dorsolateral folds.


The dorsal coloration is very variable, usually green but also brown or grayish to dark gray. They usually show a vertebral stripe, mostly yellow or green. Two irregular rows of dark, rectangular spots are present on both sides of the vertebral stripe. These spots are also present on the rear limbs, sometimes forming a banded pattern. Some individuals lack both the spots and the vertebral stripe. Ventrally they are white with a variable number of dark spots. Males are smaller than females and have stronger forelimbs. They have gray vocal sacs than can be appreciated even when they are not in use.


Tadpoles grow up to 111 mm total length (Salvador 1985), but usually measure between 60-70 mm (Barbadillo et al. 1999). The spiracle is sinistral and the anus open on the right side of the base of the tail. Marginal papillae are absent from the upper side of the mouth. Denticles are arranged in a variable number of single rows (Llorente et al. 1994), but the most common formula is 2(2)/3(1). The dorsal fin is low, starting at the level of the spiracle. The tip of the tail is pointed. Ground coloration is green or light brown, with small, dark dots. These dots are denser and larger in the tail fin. The tail presents a typical pattern with three longitudinal dark stripes. The ventral coloration is white.

Thursday, 28 October 2021

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - CRESTED PIGEON (Ocyphaps lophotes)


The Crested pigeon (Ocyphaps lophotes) is an Australian species of pigeon. Only two Australian pigeon species possess an erect crest, the Crested pigeon and the spinifex pigeon. The Crested pigeon is sometimes referred to as a Topknot pigeon, a common name shared with the reddish crested Lopholaimus antarcticus of Eastern Australia. Common names for the species, aside from crested or Topknot pigeon, characterize them as a 'bronzewing' or 'dove' that is likewise distinguished by the crest.

Crested pigeons are found throughout mainland Australia except for the far northern tropical areas. They live in lightly wooded grasslands in both rural and urban areas, and can also visit watercourses, homestead gardens, grain farming areas, pastoral areas, sports grounds, and golf courses.


Crested pigeons are highly social birds and often gather in flocks of varying sizes. They are active during the day but prefer to forage in the morning and in the evening. They forage in small to large groups, which also gather to drink at waterholes. The most distinctive behavior of Crested pigeons is the beating and whistling sound their wings make when they take off. This is most likely to draw the attention of predators to birds on the wing, and away from any birds remaining on the ground, and as an alarm call to other pigeons. When the birds land, their tails tilt upwards and the flight patterns are similar to those of the Spotted turtle dove. If startled, Crested pigeons take to the air producing a distinctive whistling 'call'.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - ROSEATE SPOONBILL (Platalea ajaja)

The roseate spoonbill (Platalea ajaja) is a gregarious wading bird of the ibis and spoonbill family, Threskiornithidae. It is a resident breeder in both South and North America. The roseate spoonbill's pink color is diet-derived, consisting of the carotenoid pigment canthaxanthin, like the American flamingo. Plume hunting in the eighteenth and nineteenth centuries almost drove the roseate spoonbill to extinction. However, in recent years, the range of the species has expanded.

The bird feeds on crustaceans, bits of plant material, aquatic insects, mollusks, frogs, newts and very small fish (such as minnows) ignored by larger waders. In Brazil, researchers found roseate spoonbill diets to consist of fish, insects, crustaceans, mollusks, and seeds, all foraged from limnetic/freshwater habitats. This habitat specialization, combined with the relative plasticity of great egret foraging behavior, allows the two species to minimize competition during the breeding season. Roseate spoonbills must compete for food with snowy egrets, great egrets, tricolored herons and American white pelicans.[citation needed] Roseate spoonbills are often trailed by egrets when foraging in a commensal "beater-follower" relationship, as the spoonbill's disturbance of the sediment makes prey more available to the follower. 

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - HOUSE MOUSE (Mus musculus)


The house mouse (Mus musculus) is a small mammal of the rodent family Muridae, characteristically having a pointed snout, large rounded ears, and a long and almost hairless tail. It is one of the most abundant species of the genus Mus. Although a wild animal, the house mouse has benefited significantly from associating with human habitation to the point that truly wild population are significantly less common than the synanthropic populations near human activity.

The house mouse has been domesticated as the pet or fancy mouse, and as the laboratory mouse, which is one of the most important model organisms in biology and medicine. The complete mouse reference genome was sequenced in 2002.

The house mouse is best identified by the sharp notch in its upper front teeth.


House mice have an adult body length (nose to base of tail) of 7.5–10 centimetres (3–4 in) and a tail length of 5–10 cm (2–4 in). The weight is typically 11–30 g (3⁄8–1 oz). In the wild they vary in color from grey and light brown to black (individual hairs are actually agouti coloured), but domesticated fancy mice and laboratory mice are produced in many colors ranging from white through champagne to pink. They have short hair and some, but not all, sub-species have a light belly. The ears and tail have little hair. The hind feet are short compared to Apodemus mice, only 15–19 mm (9⁄16–3⁄4 in) long; the normal gait is a run with a stride of about 4.5 cm (1+3⁄4 in), though they can jump vertically up to 45 cm (18 in). The voice is a high-pitched squeak. House mice thrive under a variety of conditions; they are found in and around homes and commercial structures, as well as in open fields and agricultural lands.

Newborn males and females can be distinguished on close examination as the anogenital distance in males is about double that of the female. From the age of about ten days, females have five pairs of mammary glands and nipples; males have no nipples. When sexually mature, the most striking and obvious difference is the presence of testicles on the males. These are large compared to the rest of the body and can be retracted into the body.


The tail, which is used for balance, has only a thin covering of hair as it is the main peripheral organ of heat loss in thermoregulation along with—to a lesser extent—the hairless parts of the paws and ears. Blood flow to the tail can be precisely controlled in response to changes in ambient temperature using a system of arteriovenous anastomoses to increase the temperature of the skin on the tail by as much as 10 °C (18 °F) to lose body heat. Tail length varies according to the environmental temperature of the mouse during postnatal development, so mice living in colder regions tend to have shorter tails. The tail is used for balance when the mouse is climbing or running, or as a base when the animal stands on its hind legs (tripoding), and to convey information about the dominance status of an individual in encounters with other mice.

In addition to the regular pea-sized thymus organ in the chest, house mice have a second functional pinhead-sized thymus organ in the neck next to the trachea.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - GOLDEN BREASTED STARLING (Lamprotornis regius)



24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - CROWNED LAPWING (Vanellus coronatus)


The crowned lapwing (Vanellus coronatus), or crowned plover, is a bird of the lapwing subfamily that occurs contiguously from the Red Sea coast of Somalia to southern and southwestern Africa. It is an adaptable and numerous species, with bold and noisy habits. It is related to the more localized black-winged and Senegal lapwings, with which it shares some plumage characteristics.

The crowned lapwing is easily recognized by its combination of brown and white colours, with most tellingly, a black crown intersected by an annular white halo. Adults are noisy and conspicuous.


Males measure on average 3% larger than females. Juveniles are dull versions of adults, vermiculated on the wings and mantle, the legs yellowy rather than red and the bill lacking the red base.

Crowned lapwings prefer short, dry grassland which may be overgrazed or burnt, but avoid mountains. In higher-rainfall areas such as parts of Zambia and Zimbabwe, they occur mainly as dry-season visitors. In dry regions of northern Botswana, however, they are attracted in large numbers when good rainfall occurs. In southern Africa their highest concentrations are to be found in the dry central Kalahari region.


Crowned lapwings and the more localized black-winged lapwings sometimes associate and do not show mutual aggression, even within breeding territories. Different crowned lapwing males do however posture aggressively when nesting territories are established. The loser in an encounter assumes a special posture to signal his defeat.

Bare-part colours of males brighten in the breeding season. Different types of display flights lure the female to the defended territory. A female accepting the male and territory will follow the male during his display flight. Mates may be retained for life. Egg-laying is timed to precede the rainy season and most incubating is done by the female. The male assists only on hot days, when he either incubates or shades the nest.

Their diet consists of a variety of insects, but termites and ants form an important component. These insects are often extracted from the dung of large mammals. They feed mainly by surface pecking as opposed to digging.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - GREATER BLUE EARED STARLING (Lamprotornis chalybaeus)


The greater blue-eared starling, or Lamprotornis chalybaeus, is a striking bird adorned in glossy blue-green plumage with a purple-blue belly and a distinctive blue ear patch. This bird measures approximately 22 cm in length and sports a short tail. The iris of this species is a vivid yellow or orange, adding to its captivating appearance. Both sexes exhibit similar coloration, though juveniles can be distinguished by their duller feathers and blackish-brown underparts.

When identifying the greater blue-eared starling, look for its glossy blue-green upperparts and purple-blue belly. The blue ear patch is a key feature, along with its bright yellow or orange iris. Juveniles are less lustrous and have darker underparts. This species can be confused with the lesser blue-eared starling, but the latter's blue belly does not extend forward of the legs.


The greater blue-eared starling is commonly found in open woodland environments, where it thrives and breeds.

This bird has a broad range across the African continent, from Senegal in the west, stretching east to Ethiopia, and then southward through eastern Africa to northeastern South Africa and Angola. It is known to undertake seasonal migrations within this range.

The greater blue-eared starling is a highly social bird, often seen in large flocks that may include other starling species. It is also known to roost communally in reedbeds, thorn bushes, or acacia trees, sometimes sharing these spaces with other birds.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - BLACKSMITH LAPWING (Vanellus armatus)


The Blacksmith Lapwing (Vanellus armatus) is a bold, black-and-white, medium-sized bird (28–31 cm, ~114–213g) commonly found near wetlands in Eastern and Southern Africa. Known for its metallic “tink-tink” call, this highly territorial bird often nests on the ground, defending eggs from predators, including Nile monitors and lions. 

Key Facts About the Blacksmith Lapwing:

Appearance & Behavior: Characterized by a distinctive gray, black, and white plumage, white crown, and red eyes. They are often seen in pairs and act aggressively to defend nests or chicks, often diving at predators. 

Habitat: Strongly tied to wetlands, lakeshores, rivers, and flooded grasslands, though they often frequent artificial water sources.  


Diet: Feeds on invertebrates, including mollusks, crustaceans, worms, and various insects. 

Breeding & Eggs: They are monogamous and nest on the ground, with females typically laying 3 to 4 greenish-brown eggs that are highly camouflaged. 

Gestation & Development: Incubation lasts for 24 to 28 days by both parents. The chicks are precocial (active shortly after hatching) and remain with their parents for about 40 days before becoming independent. 

Predators: Eggs and chicks are threatened by raptors, snakes, and monitors. Adults are known to aggressively drive off larger animals like buffalo and lions that threaten their nesting sites, say Facebook posts and Oiseaux.net. 

Name Origin: The common name derives from their loud, rhythmic alarm call, which sounds exactly like a blacksmith striking an anvil.

Tuesday, 26 October 2021

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - BLACK SWAN (Cygnus atratus)


The black swan (Cygnus atratus) is a large waterbird, a species of swan which breeds mainly in the southeast and southwest regions of Australia. Within Australia, the black swan is nomadic, with erratic migration patterns dependent on climatic conditions. It is a large bird with black plumage and a red bill. It is a monogamous breeder, with both partners sharing incubation and cygnet-rearing duties.

The black swan was introduced to various countries as an ornamental bird in the 1800s, but has managed to escape and form stable populations.


24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - EUROPEAN FALLOW DEER (MALE) (Dama dama)


The European fallow deer (Dama dama), also known as the common fallow deer or simply fallow deer, is a species of deer native to Eurasia. It is one of two living species of fallow deer alongside the Persian fallow deer (Dama mesopotamica). It is historically native to Turkey and possibly the Italian Peninsula, Balkan Peninsula, and the island of Rhodes near Anatolia. 

During the Pleistocene it inhabited much of Europe, and has been reintroduced to its prehistoric distribution by humans. It has also been introduced to other regions in the world.


The male fallow deer is known as a buck, the female is a doe, and the young a fawn. Globally, adult bucks are 140–160 cm (55–63 in) long, 85–95 cm (33–37 in) in shoulder height, and typically 60–100 kg (130–220 lb) in weight, while does are 130–150 cm (51–59 in) long, 75–85 cm (30–33 in) in shoulder height, and 30–50 kg (66–110 lb) in weight.[3] However, regional variations occur; for example, bucks in southern England average 88.8 cm (35.0 in) in shoulder height and about 66.1 kg (146 lb) in weight, while does there average 80.7 cm (31.8 in) in height and about 45.2 kg (100 lb) in weight. Globally, the largest bucks may measure 190 cm (75 in) long and weigh 150 kg (330 lb).[3] Fawns are born in spring around 30 cm (12 in) and weigh around 3–4 kg (6+1⁄2–9 lb). Their lifespan is around 12–16 years.

Much variation occurs in the coat colour of the species, with four main variants: common, menil, melanistic, and leucistic – a genuine colour variety, not albinistic. White is the lightest coloured, almost white; common and menil are darker, and melanistic is very dark, sometimes even black (and is easily confused with the sika deer).


Common: Chestnut coat with white mottles, it is most pronounced in summer with a much darker, unspotted coat in the winter. The light-coloured area around the tail is edged with black. The tail is light with a black stripe.

Menil: Spots are more distinct than common in summer and no black is seen around the rump patch or on the tail. In winter, spots are still clear on a darker brown coat.

Melanistic (black): All year the coat is black, shading to greyish-brown. No light-coloured tail patch or spots are seen.

During the Last Interglacial (also known as the Eemian) around 130-115,000 years ago and prior, European fallow deer were widely distributed over Europe, occurring as far north as the British Isles. During the Last Glacial Period (115,000-11,700 years ago) the range of the species collapsed due to unfavourable climate conditions, surviving in refugia in Anatolia and probably the Balkans and possibly elsewhere, though the fossil record of their distribution during this time is sparse.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - BLACK FACED IBIS (Theristicus melanopis)


The black-faced ibis (Theristicus melanopis) is a species of bird in the family Threskiornithidae. It is found in grassland and fields in southern and western South America. It has been included as a subspecies of the similar buff-necked ibis, but today all major authorities accept the split. The black-faced ibis also includes the Andean ibis (T. branickii) as a subspecies. Some taxonomic authorities (including the American Ornithological Society) still do so.

It has a total length of approximately 75 centimetres (30 in). The head, neck and lower chest are buffish, the crown and nape are cinnamon, the upperparts and (often incomplete) chest-band are grey, the belly and flight feathers are black, and the wing-coverts are whitish (though not contrasting strongly with the grey upperparts). The bill, throat-wattle and bare skin around the eyes are blackish and the legs are red.


The similar buff-necked ibis is almost entirely restricted to warm regions, has contrasting large white wing-patches, a dark grey (not buff) lower chest, and its throat-wattle is smaller than in the black-faced ibis.

The black-faced ibis is mainly found in southern South America, ranging throughout most of southern and central Argentina and Chile, where it occurs from sea-level to an altitude of approximately 2,500 metres (8,200 ft). It also occurs very locally in coastal Peru. While it remains fairly common in Argentina and Chile, this species has now been almost entirely extirpated from the Peruvian part of its range.

Overall the species is not threatened, and consequently assigned Least Concern by the IUCN.

Monday, 25 October 2021

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - BLACK NECKED STILT (Himantopus mexicanus)






 

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - WOOD DUCK (FEMALE) (Aix sponsa)


The wood duck or Carolina duck (Aix sponsa) is a species of perching duck found in North America. The drake wood duck is one of the most colorful North American waterfowls.

The wood duck is a medium-sized perching duck. A typical adult is from 47 to 54 cm (19 to 21 in) in length with a wingspan of between 66 and 73 cm (26 and 29 in). The wood duck's weight ranges from 454–862 grams (16.0–30.4 oz). This is about three-quarters the length of an adult mallard. It shares its genus with the Asian mandarin duck (Aix galericulata).

The adult male has stunning multicolored iridescent plumage and red eyes, with a distinctive white flare down the neck. The female, less colorful, has a white eye-ring and a whitish throat. Both adults have crested heads. The speculum is iridescent blue-green with a white border on the trailing edge.

The male's call is a rising whistle, jeeeeee; the females utter a drawn-out, rising squeal, do weep do weep, when flushed, and a sharp cr-r-ek, cr-e-ek for an alarm call.



24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - SCARLET IBIS (Eudocimus ruber)


The scarlet ibis (Eudocimus ruber) is a species of ibis in the bird family Threskiornithidae. It inhabits tropical South America and part of the Caribbean. In form, it resembles most of the other twenty-seven extant species of ibis, but its remarkably brilliant scarlet coloration makes it unmistakable. It is one of the two national birds of Trinidad and Tobago, and its Tupi–Guarani name, guará, is part of the name of several municipalities along the coast of Brazil.

This medium-sized wader is a hardy, numerous, and prolific bird, and it has protected status around the world. Its IUCN status is Least Concern. The legitimacy of Eudocimus ruber as a biological classification, however, is in dispute. Traditional Linnaean taxonomy classifies it as a unique species, but some scientists have moved to reclassify it as a subspecies of a more general American ibis species, along with its close relative, the American white ibis (Eudocimus albus).


The range of the scarlet ibis is very large, and colonies are found throughout vast areas of South America and the Caribbean islands. Native flocks exist in Brazil; Colombia; French Guiana; Guyana; Suriname; and Venezuela, as well as the islands of the Netherlands Antilles, and Trinidad and Tobago. Flocks gather in wetlands and other marshy habitats, including mud flats, shoreline and rainforest. Outlying colonies have been identified in the coastal areas of the states of Espírito Santo, Rio de Janeiro, São Paulo (for example in the Santos-Cubatão mangroves of the Baixada Santista district), Paraná and Santa Catarina. In recent years, bird colonies can be seen as far south as in the coastal areas of Joinville and the island of São Francisco do Sul.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - WOOD DUCK (MALE) (Aix sponsa)





24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - SIAMESE FIREBACK (Lophura diardi)


The Siamese fireback (Lophura diardi), also known as Diard's fireback, is a fairly large, approximately 80 cm (31 in) long, pheasant. The male has a grey plumage with an extensive facial caruncle, crimson legs and feet, ornamental black crest feathers, reddish brown iris and long curved blackish tail. The female is a brown bird with blackish wings and tail feathers.

The Siamese fireback is distributed to the lowland and evergreen forests of Cambodia, Laos, Thailand, and Vietnam in Southeast Asia. However, in June 2025, the bird was spotted naturally in the forest area of Ranikhet, a popular tourist destination in Uttarakhand, India. This species is also designated as Thailand's national bird. The female usually lays between four and eight rosy eggs.


The scientific name commemorates the French naturalist Pierre-Médard Diard.

This species of pheasant has a common name in Thai Kai Fah Phaya Lo (Thai: ไก่ฟ้าพญาลอ; Lord Lo's pheasant), according to Thai folk literature, Lilit Phra Lo where Phra Lo, the protagonist, is charmed by following the pheasant until he meets Phra Phuean and Phra Phaeng, the two sisters and later his lovers.

Due to habitat loss and over-hunting in some areas, the Siamese fireback was evaluated as Near Threatened on the IUCN Red List; however, it is now Least Concern.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - EDWARD'S PHEASANT (MALE) (Lophura edwardsi)

                                            https://www.inaturalist.org/taxa/1093-Lophura-edwardsi


24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - KEA (Nestor notabilis)





24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - SUMATRAN TIGER (Panthera tigris ssp. sondaica)


The Sumatran tiger is a population of Panthera tigris sondaica on the Indonesian island of Sumatra. It is the only surviving tiger population in the Sunda Islands, as the Bali and Javan tigers went extinct during the 20th century.

Sequences from complete mitochondrial genes of 34 tigers support the hypothesis that Sumatran tigers are diagnostically distinct from existing mainland subspecies. In 2017, the Cat Classification Task Force of the Cat Specialist Group revised felid taxonomy and recognizes the living and extinct tiger populations in Indonesia as P. t. sondaica.

Analysis of DNA is consistent with the hypothesis that Sumatran tigers became isolated from other tiger populations after a rise in sea level that occurred at the Pleistocene to Holocene transition about 12,000–6,000 years ago. In agreement with this evolutionary history, the Sumatran tiger is genetically isolated from all living mainland tigers, which form a distinct group closely related to each other. The isolation of the Sumatran tiger from mainland tiger populations is supported by multiple unique characters, including two diagnostic mitochondrial DNA nucleotide sites, ten mitochondrial DNA haplotypes and 11 out of 108 unique microsatellite alleles. The relatively high genetic variability and the phylogenetic distinctiveness of the Sumatran tiger indicates that the gene flow between island and mainland populations was highly restricted.


The Sumatran tiger was described based on two zoological specimens that differed in skull size and striping pattern from Bengal and Javan tiger specimens. It is darker in fur colour and has broader stripes than the Javan tiger. Stripes tend to dissolve into spots near their ends, and on the back, flanks and hind legs are lines of small, dark spots between the regular stripes. The frequency of stripes is higher than in other subspecies. Males have a prominent ruff, which is especially marked in the Sumatran tiger.

The Sumatran tiger is one of the smallest tigers. Males measure between the pegs 2.2 to 2.55 m (7 ft 3 in to 8 ft 4 in) in head-to-body length, with the greatest skull length of 295 to 335 mm (11.6 to 13.2 in) and weigh 100 to 140 kg (220 to 310 lb). Females weigh 75 to 110 kg (165 to 243 lb) and measure 2.15 to 2.30 m (7 ft 1 in to 7 ft 7 in) in length between the pegs with a greatest length of skull of 263 to 294 mm (10.4 to 11.6 in).

Sunday, 24 October 2021

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - YELLOW CARDINAL (gubernatrix cristata)


The yellow cardinal (Gubernatrix cristata) is a species of South American bird in the tanager family Thraupidae. It is the only member of its genus, Gubernatrix.

It is found in Argentina, Brazil, Paraguay, and Uruguay. Its natural habitats are dry savanna, temperate shrubland, subtropical or tropical moist shrubland, and temperate grassland. It is threatened by habitat loss and from pet trade trappers for sale as exotic pets. Males are trapped at a higher rate than females, and the yellow cardinal is considered endangered due to the constant entrapment. Countering woody plant encroachment can contribute to habitat restoration.

There was a study conducted that looked at the vocalization of the yellow cardinal in its habitat. It was found that there was some variation with the diuca finch.

The current global population of Gubernatrix cristata is between 1000 and 2000. Studies have shown that there are some genetic differences between different populations. Another study has shown that the yellow cardinal presents plasticity in song production, with small differences in song among four different populations.

24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - BLACK BULBUL (Hypsipetes leucocephalus)


The black bulbul (Hypsipetes leucocephalus), also known as the Himalayan black bulbul or Asian black bulbul, is a member of the bulbul family of passerine birds. It is found primarily in the Himalayas, its range stretching from India eastward to Southeast Asia. It is the type species of the genus Hypsipetes, established by Nicholas Aylward Vigors in the early 1830s.5 There are a number of subspecies, mostly varying in the shade of the body plumage which ranges from grey to black, and some also occur in white-headed morphs, as also suggested by its specific epithet leucocephalus, literally "white head". The legs and bill are always rich orange-red.BlackBerry. 



24-10-2021 ATTICA ZOO ATHENS, GREECE - BALKAN GREEN LIZARD (Lacerta trilineata)


The Balkan green lizard (Lacerta trilineata) is a species of lizard in the family Lacertidae. It is the most widespread of the Balkans lizard species. It is found in Albania, Kosovo, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Greece, Montenegro, North Macedonia, Romania, Serbia, Palestine, Syria, and Turkey. Its natural habitats are Mediterranean-type shrubby vegetation, sandy shores, arable land, pastureland, plantations, and rural gardens. It is threatened by habitat loss.

Reproduction
Males and females from Greece have a reproductive cycle that begins in April and ends in July. Both sexes achieve sexual maturity when they reach approximately 80 millimeters in body size.


Key Characteristics

• Size: They are exceptionally large for European lizards, growing up to 50 centimeters (20 inches) in total length, with a snout-to-vent length reaching up to 17.4 centimeters.
• Coloring: Mature adults exhibit a striking emerald-green color finely speckled with black. During the breeding season, males develop a distinctive bluish throat and flank.
• Juveniles: Younger lizards look completely different; they are typically brown with three yellowish-white stripes running down their backs. This feature gives them their scientific name trilineata (three-lined).
• Behavior: They are day-active (diurnal) and primarily omnivorous. Like many lizards, they can drop their tails (autotomy) to escape predators.

Habitat & Distribution

The Balkan green lizard is native to Southeastern Europe and parts of the Middle East. Its range spans across countries including Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Greece, Montenegro, North Macedonia, Romania, Serbia, Turkey, Syria, and Palestine.
They favor warm environments with dense vegetation, making their homes in Mediterranean-type shrublands, hedgerows, bramble thickets, pastures, and traditional olive groves. Although they are listed as Least Concern by the IUCN, localized populations face continuous pressure from habitat loss.